Tvättips

Våra allmänna tvättips:  

  • Generellt tvättar vi våra kläder för ofta. Det räcker ofta med att vädra ett plagg för att det skall bli fräscht igen. Förbehandla fläckar innan tvätt med lite koncentrerat flytande tvättmedel. Gnugga inte, det finns då en risk att fläcken “sätter sig”. Behandla fläckarna så snabbt som möjligt. 
  • Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel, det mår varken kläderna eller miljön bra av! För mycket tvättmedel kan också leda till att det bli kvar tvättmedelsrester i kläderna, vilket i sin tur kan leda till hudirritationer.
  • Dosera enligt tvättprodukternas doseringsanvisningar.
  • REN LOGIKs tvättmedel har tydliga doseringsanvisningar och det medföljer alltid en doseringskopp till våra tvättmedel. Sätt in den fyllda doseringskoppen direkt i tvättrumman, dock ej om du tvättar med förtvätt.
  • Lägg lite extra tid på att sortera upp tvätten efter färg, material och temperatur. Genom att ta hänsyn till dessa olikheter, och därmed vilka förutsättningar som krävs för att tvätten skall bli ren, värnar du om såväl dina plagg och textilier som om miljön.
  • Väldigt ömtåliga plagg kan må bra av att skyddas lite extra i en tvättpåse. Även tvättmaskinen kan må bra av att skyddas från ex. byglar från BH:ar och liknande.
  • Knäpp knappar och stäng dragkedjor, då minskar du risken för att dessa “hakar i” och sliter på andra plagg eller textilier.
  • Rätt temperatur, läs tvättråden på dina kläder och textilier, detta medför mindre slitage och är mer skonsamt mot miljön.
  • Bevara färgen i dina kläder, och miljön, använd tvättmedel utan blekmedel. Vill du ha en blekande effekt på din tvätt så använd dig av det gamla husmorstipset att tillsätta lite natruimbikarbonat när du tvättar. REN LOGIK’s Vit & Kulörtvätt är färgbevarande och innehåller inte blekmedel.
  • Lufttorka din tvätt så långt det är möjligt. Tänk också på att vissa material, exempelvis elastan, är en värmekänslig fiber som inte tål de temperaturer som uppnås i en torktumlare.

Bra husmorstips för fläckar:

KAFFE – Sug först upp fläcken med potatismjöl. Ta sedan lika delar alkohol och ättiksprit och stoppa ner fläcken. Låt ligga i 15-20 minuter. ALTERNATIVT: om det är en riktigt färsk fläck så gnid bara med en isbit och se om den går bort. Är det vita plagg kan du prova att doppa ner dom i kokande vatten för att få bort fläcken.

TE – Slå på lite glycerol. Behandla sedan fläcken med en blandning av vinäger, salt och citronsaft. Lägg därefter ut plagget för att soltorka eller låt ligga i dagsljus i en eller ett par timmar.Om fläcken är färsk kan du prova att lägga det i kokande vatten och se om den går bort.

RÖDVIN –  Koka upp röd mjölk (3%) och stoppa sedan ner fläcken i mjölken. Låt ligga i 15-20 minuter tills fläcken försvunnit, det beror helt på hur mycket färgämnen det finns i druvorna.

KETCHUP –  Blanda vatten + diskmedel och badda fläcken. Om det inte försvinner, ta lite rödsprit. Ketchup är lite svårare att få bort, det gäller allt som har starka färger.

CHOKLAD – Slå på kallt vatten och skrapa först bort det som går. Lös sedan upp med kallt vatten + diskmedel. Om det inte räcker, slå på glycerol.

BLOD –  Lägg fläcken i kallt vatten tills den försvinner. Du kan även tillsätta salt för att förbättra processen.

MATOLJA – Blanda diskmedel + varmvatten och gnugga bort fläcken. Glöm inte att gnugga utifrån och in, för att minimera fläcken och inte göra den större.

BLÅBÄR –  Doppa ner eller skölj fläcken i hett vatten och låt ligga en stund. För bättre effekt, slå på glycerol innan du doppar ner fläcken i vattnet.

LYCKA TILL!